Jdi na obsah Jdi na menu
 


LADISLAV RAŠÍN-ZAKLADATEL NÁRODNÍ MYŠLENKY-HRDINA

18. 7. 2014

 znak-ceskoslovenska.jpg

 

800px-20_korun_1926_reverse-rasin.jpg


 

NÁRODNÍ MYŠLENKA

90 LET .


 

ŠÉFREDAKTOR NÁRODNÍCH LISTŮ JAN VALENTA, PŘEDSEDA NDS-ČS ND 18. ČERVENCE 2014



 

JUDr. Ladislav Rašín 22.6.1900 Praha – 20.3.1945 v koncentračním táboře Frankfurt n.Moh.

Absolvoval Universitu Karlovu roku 1923byl osobním tajemníkem svého otce JUDr. Aloise Rašína , ministra financí ČSR , místopředsedy NDS a spolumajitele Národních listů . Dizertační práce mladého právníka věnovaná svému otci z roku 1924 „ VZNIK A UZNÁNÍ ČESKOSLOVENSKÉHO STÁTU „ JEJÍŽ ORIGINÁL JE V KNIHOVNĚ NÁRODNÍHO ARCHIVU NA CHODOVCI je jedinečný pohled na vznik ČESKOSLOVENSKA , který jsem četl jedním dechem . Roku 1929 vydal Paměti otce a později obhajoval Jiřího Stříbrného. Je hlavním zakladatelem Národní myšlenky spolu se svými kolegy z UK dr. Vlastimilem Klímou (+1975) a dr. Jiřím Bertlem (+1984 byl předsedou NDS v exilu) . Na založení se podílel ing. Miroslav Rašín ( předseda exilové NDS 1949 až + 1964 ) , bratr Ladislava Rašína !

Mmj. Sestra Ludmila si vzala objevitele krevních skupin MUDr. Prof. Jana Janského (+1921) …, rovněž spoluzakládala Národní myšlenku .

Od roku 1935 je za NDS-NSJ Ladislav Rašín poslancem Národního shromáždění a od roku 1938 vede opět pod názvem NDS Kramářovu stranu .

Je předsedou branně bezpečnostního výboru obrany republiky do Mnichovského diktátu. Byl rozhodným zastáncem obrany země pomocí plně vyzbrojené čs. Armády společně s náčelníkem generálního štábu arm.gen. Lvem Prchalou ( odsunut na Podkarpatskou Rus ) a generálem Ludvíkem Krejčím ! Při posledním zasedání okleštěného NS a ČSR 14.12.-28.12 1938 svým projevem vydává I. Státoprávní ohrazení proti Mnichovskému diktátu a před abdikací dr. Beneše a přijetím této zrady je u naléhavé audience na Pražském hradě :

Promiňte pane prezidente, že s vámi nesouhlasím ! Na tomto Hradě vládli čeští králové samostatnému státu a určovali často i dějiny Evropy ( císař a král Karel IV) . Zde na tomto Hradě se nikdy neustupovalo . Měli jsme se bránit !!!!! Ustoupili jsme sami. Příští generace nás odsoudí , že jsme se bez boje vzdali . K té cizí zbabělosti připojujeme zbabělost svoji. Je pravda že jiní nás zradili , ale my zrazujeme sami sebe.....“

ANALOGIE DĚJIN : MOSKEVSKÝ DIKTÁT 1968 – ZRADA POSLANCŮ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ 1992 !

Dr. Ladislav Rašín se zapojil po okupaci do Politického ústředí a skupiny V boj, neopustil svou vlast se slovy : „Republice československé zůstávám věren až do smrti „. Gestapo jej zatklo 13.12.1939 , byl držen na Pankráci jako jeho otec ( 1915-16) , posléze odvezen do Berlína, odsouzen nejprve k smrti, posléze rozsudek změněn na 15 let těžkého žaláře. V roce 1941 v odvážné obhajobě obvinil Němce z porušování Protektorátní autonomie ! Těžce onemocněl a dne 20.3.1945 před příchodem spojenců zemřel ve Frankfurtu nad Mohanem.....

PODLE MÉHO NÁZORU BYL DR. LADISLAV RAŠÍN NEJLEPŠÍM POLITIKEM PRVNÍ REPUBLIKY A ŽEL OBRODA NDS MU DALA JEN PÁR MĚSÍCŮ . MĚL BÝT MÍSTO GENERÁLA SYROVÉHO PREMIÉREM, ALE ZRADA POLITIKÁŘŮ JEJ PŘIPRAVILA O ČEST BRÁNIT SVOJI VLAST !

( autor je předsedou NDS-ČSND)

LADISLAV RAŠÍN BYL IN MEMORIAM ROKU 1995 VYZNAMENÁN ŘÁDEM TOMÁŠE GARRIGUE MASARYKA SE LVEM I. STUPNĚ ( NEJVYŠŠÍ MOŽNÝ ŘÁD) . Jeho dcera Karla Rašínová zemřela roku 2010 .



 

 

Náhledy fotografií ze složky foto NÁRODNÍ DEMOKRACIE

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář